Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tässäpä koottuna tiedonjyväsiä Chihuista
(Some pieces of information about Chihuahua´s):

Chihuahua´s in English, please click here or here:

Historiaa:
Chihuahuan on väitetty olevan kotoisin Kiinasta, Meksikosta tai Egyptistä, mistä se olisi levinnyt Maltalle. Jotkut uskovat, että se on jalostettu Xoloitzcuintlista, Meksikolaisesta karvattomasta koirasta. Muinaisjäännökset tukevat alkuperäismaana Maltaa tai Meksikoa. Chihuahuaa muistuttavia saviveistoksia ja kuvia, jotka ovat peräisin 500 ja 200v eKr, on löydetty Meksikolaisista kaivauksissa. Figuurit esittävät pieniä tanakoita koiria, joilla on litteä häntä, ja suuret ulospäin vinosti suuntautuneet korvat kuten chihuahualla. Koska esineet muistuttavat myös muita Meksikolaisia kansallisrotuja, ei voida varmuudella tietää, olivatko chihuahuan esi-isät Maya-intiaanien (400-luvulla), Toltecien (800-luvulla) vai Aztekien (1300-luvulla) korkeassa arvossa pidettyjä lemmikkejä.

Hernando Cortez hävitti Aztekien kulttuurin 1500-luvun alkupuolella, mutta osa aztekeista ja heidän koiristaan säilyi. Amerikkalaiset löysivät rodun uudelleen Chihuahuasta, Meksikosta, muodostui käsitys, että koirat polveutuivat aztekien pyhistä koirista.
Maltan saarelta sen sijaan löytyi chihuahuaa muistuttava koira muumiona 3000 vuotta vanhasta haudasta. Muumiolla oli myös chihuahualle tyypillinen aukile päälaellaan. Maltalaiset kasvattivat tällaisia pieniä koiria, ja eräs n. 100v eKr peräisin oleva patsas esittää miestä, jolla on kaksi chihuahuaa remmissä. Näitä pieniä koiria kutsuttiin Maltan terriereiksi, ja tämän teorian mukaan espanjalaiset olisivat vieneet niitä mukanaan Meksikoon. 1482 Botticelli maalasi Sikstuksen kappelin Mooseksen elämästä kertovaan freskoon selvästi tunnistettavan chihuahuan. Tämä tapahtui jo kymmenen vuotta ennen Kolumbuksen retkeä uuteen maailmaan.

Aztekien aikana uskottiin olevan mahdollista siirtää isännän synnit koiraan. Isännän kuoltua chihuahua haudattiin elävänä isäntänsä viereen, tai poltettiin elävältä kuolleen isäntänsä kanssa. Chihuahuan tuli johtaa isäntänsä sielu yli seitsemän virran ja läpi kuoleman valtakunnan, autuuden maahan. Koska chihuahualla oli näin tärkeä tehtävä omistajansa tuonpuoleista elämää ajateltaessa, tätä koiraa pidettiin pyhänä sen ajan ylhäisöperheissä. Uskottiin myös, että chihuahua pystyi parantamaan sairaita siirtämällä taudin toiseen ihmiseen. Chihuahuaa käytettiin myös kuumavesipullona, ja sen uskottiin auttavan mm. reumatismistä ja astmasta kärsiviä.

Erään teorian mukaan chihuahuat olivat maankoloissa eläviä pieniä koiria, joista tiukan paikan tullen valmistettiin aterioita. Chihuahuan tasangoilla on väitetty elävän villinä chihuahualaumoja, mutta todennäköisesti ne ovat olleet preeriakoiria. On jopa väitetty, että chihuahua on ollut Meksikon vuorilla elävä villieläin, joka kiipeili puissa käyrillä kynsillään, ja liikkui vain öisin, siksi rubiinisilmät.

Alkuperäismuoto chihuahuasta, eli lyhytkarvainen chihuahua löydettiin Meksikosta 1850-luvulla Chihuahua-nimiseltä paikkakunnalta. Amerikkalaiset jalostivat myös pitkäkarvaisen, “pehmeämmän“ muodon rodusta. Chihuahua oli kauan Amerikan suosituin kääpiökoirarotu.

Suomeen ensimmäiset lyhytkarvaisia chihuahuat tuotiin Ruotsista 1964. Ensimmäinen pitkäkarvainen chihuahua tuotiin Suomeen Englannista vuonna 1968. Nykyisin maassamme on jo tuhansia chihuahuoita, ja tämän viisaan ja terhakkaan rodun suosio on kasvussa myös Suomessa

Kopioitu kohteesta http://www.kolumbus.fi/chihuahua/historia.htm

Monien myyttien pikkukoira
Kopioitu kohteesta http://www.kookas.fi/articles/read/1047
 

Millainen on chihuahua ulkomuodoltaan?

Chihuahua on pieni koirarotu, joita on olemassa lyhyt- ja pitkäkarvaisia yksilöitä. Chihuahua tunnetaankin laajasti juuri maailman pienimpänä koirarotuna, jota se onkin. Sen säkäkorkeus on 15-23 senttiä ja paino vaihtelee puolesta kilosta kahteen ja puoleen kiloon. Jotkut yksilöt voivat tosin painaa yli kolme kiloa, mutta näyttelyissä tämä hylkää tuloksen. Chihuahuan turkin väreinä kaikki ovat sallittuja rotumääritelmässä. Sen silmät ovat suuret ja pyöreät muodoltaan. Ne ovat myös väriltään tummat, mutta saattavat olla vaaleatkin - vaaleita silmiä ei toivota, mutta niitä ei katsota hylkääväksi piirteeksi. Chihuahua eroaa monista koiraroduista myös muutoin kuin pelkän kokonsa takia. Sen häntä on litteä, niin sanottu majavanhäntä. Myös sen kynsien muoto on omintakeinen, ja on ominaista lähinnä puussa kiipeileville eläimille.

Millainen on chihuahua luonteeltaan?

Pienestä koostaan huolimatta, tai juuri sen takia, chihuahua on luonteeltaan kaikkea muuta kuin vaatimaton. Se myös pitää liikunnasta paljon ja tarvitsee liikuntaa paljon enemmän mitä voisi sen koosta päätellä. Tyypillisesti chihuahua on hyvin reipas sekä iloinen luonteeltaan. Se on myös leikkisä. Chihuahua soveltuu kyllä lapsiperheeseen, mutta aivan pienimpien lasten seuraan sitä ei tulisi jättää vahtimatta, jo pienen kokonsa takia. Koon vuoksi chihuahua myös saattaa paleltua helposti ja se pitääkin muistaa ulkoiluttaessa koiraa kylmällä säällä. Chihuahua tulee tavallisesti hyvin toimeen muiden koirien ja muiden lemmikkieläinten kanssa, mutta erityisesti se viihtyy toisen chihuahuan kanssa. Toisten lemmikkien seurassa olevaa chihuahuaa pitää vahtia, etenkin jos toinen osapuoli on suurempi koira. Koirat voivat leikkiä yhdessä, mutta isompi koira voi vahingossa tassullaan huitaista chihuahuaa, ja tästä voi olla hyvin kohtalokkaita seurauksia. Suomessa myös on järjestetty aina vuodesta 1992 vuotuisia chihuahua näyttelyitä, joten lemmikin kanssa voi hyvin alkaa harrastamaan myös näyttelytoimintaa.

Millainen on chihuahuan historia?

Chihuahuan alkuperään ja kotimaastakin on useita teorioita. Sen hieman ehkä outo ulkonäkö on ajan saatossa kerännyt ympärillensä useita olettamuksia ja taruja. Yleisesti kuitenkin uskotaan chihuahuan olevan kotoisin Meksikosta, jossa on myös Chihuahua-niminen paikkakunta. Siellä tolteekki-intiaanit ottivat ja pyydystivät koiria, jotka he kesyttivät seuralaisikseen. Chihuahuan tarkoitus on säilynyt vuosikymmenet samana, sillä se on ollut aina seurakoira. Suomeen ensimmäiset chihuahuat saapuivat vuonna 1964 Ruotsista. Aina 1970-luvun alkuun rotu oli varsin harvinainen, sillä yleensä rekisteröitiin vain noin 10 koiraa vuosittain. Nykyisin rekisteröintien määrä on noin 130 lyhytkarvaista ja noin 170 pitkäkarvaista vuosittain.

Millaisia taruja ja myyttejä chihuahuasta on olemassa?

Yksi taru chihuahuasta on peräisin aztekien ajalta. Silloin oli vallalla uskomus, jonka mukaan isännän synnit pystyi siirtämään koiraan, joka oli rodultaan juuri chihuahua. Kun isäntä kuoli, hänen seuraksensa hautaan laitettiin elävä chihuahua - tai mahdollisesti koira poltettiin elävältä isäntänsä mukana. Chihuahuan tehtävä oli ottaa kantaakseen kaikki isännän synnit, jotta isäntä pääsisi autuuteen. Toinen uskomus chihuahuasta on sen kyky parantaa ihminen. Tämä tosin vaati sitä, että sairaus siirtyisi johonkin toiseen ihmiseen.

Kirja: Chihuahuan ABC, Kirjoittaja Katri Rantanen


Pyydäthän luvan kuvien kopioimiseen vieraskirjassa.
©2019 Chihuahua Tiki Tikkanen - suntuubi.com